Ammattirakentaja-lehti

Älyohjaus leikkaa moduulihostellin hukkalämmitystä

Pohjoismaiden johtava yritysmajoituspalveluiden tarjoaja Forenom saavutti pilottikohteessaan merkittävän säästön sähkölämmityksessä. Energiatehokkuuden takana on kotimaisen OptiWatin älykäs ohjausjärjestelmä, jossa kyse ei ole pelkästään energiakulujen leikkaamisesta vaan myös helpottuvasta työmäärästä ja pienemmistä CO₂-päästöistä.

180 vuodepaikan moduulihostellissa otettiin sähkölämmitystä ohjaava järjestelmä käyttöön syyskuun 2018 lopulla, ja jo lokakuun luvut näyttävät lupaavilta. Viime vuoden lokakuuhun verrattuna on kuukaudessa säästetty 21 000 kWh, iloitsee Forenomin projektipäällikkö Juuso Mäenpää.

Porvoolaisella teollisuusalueella sijaitseva hostellialue koostuu majoituskäyttöön suunnitelluista konteista, ja tyypillisimmät majoittujat ovat asiantuntijoita teollisuuden projekteihin. Varaustilanne vaihtelee paljon, ja ennen lämmityksen ohjausjärjestelmää tyhjiä huoneita lämmitettiin turhaan liian lämpimiksi, tai pattereita jouduttiin säätämään käsin.

Kalenteriohjaus automatisoi lämmityksen

Juuso Mäenpään mukaan merkittävä etu älyjärjestelmässä on se, että nyt lämmityksen ohjaus tapahtuu automaattisesti. Tämä säästää valtavasti työtä, kun lämmitettävänä on 90 huonetta.

– OptiWatti räätälöi Forenomille sähkölämmityksen ohjauksen, jossa järjestelmä lämmittää huoneita varaustilanteen perusteella. Kun tiettyyn huoneeseen tehdään varaus, automatiikka nostaa lämpötilan 15 asteen peruslämmöstä 21 asteeseen juuri oikeaan aikaan, kertoo Mäenpää.

Hyvä ominaisuus on myös hälytysrajat. Jos esimerkiksi asukas on epähuomioissa sammuttanut patterin tai huoneessa on jäänyt ikkuna auki, tästä tulee hälytys Forenomin operatiivisen toiminnan aluevastaaville. – Älykäs järjestelmä pitää itse itsestään huolen, joten työntekijöiden aikaa säästyy.

OptiWatti-ohjaus on asennettu eri puolilla maata noin tuhanteen kohteeseen kuten liikerakennuksiin, kunnallisiin kiinteistöihin, tuotantotiloihin, mökkikyliin sekä pientaloihin. Ensimmäiset asennukset ulkomaille tehtiin tänä syksynä.


ZARGES_banner140x250

Banner_Kiilto_Kerapro_140x250px

renta_banneri_140x250

A-Aidat Oy Bannerimainos_netti