Ammattirakentaja-lehti

ladder-823620_640

PAMin suhdannebarometri: Työttömyys pelottaa kiinteistöpalvelualan työntekijöitä aikaisempaa enemmän

Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimman suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan kasvu jatkuu. Sen sijaan vastaajien usko kiinteistöpalvelualan työmarkkinoihin on yllättävän heikkoa.

Kaiken kaikkiaan palvelualojen työntekijät kokevat työpaikkansa suhteellisen turvatuiksi. Noin puolet (49,7 %) kaikista vastaajista kertoo, ettei koe lainkaan työttömyyden uhkaa. Osuus on käytännössä sama kuin PAMin edellisessä suhdannekyselyssä. Työantajayritysten myynnin kasvu taittuu kuitenkin yhä. Kaikista vastaajista 36,8 prosenttia kertoo myynnin kasvaneen vuodentakaisesta, kun edellisessä kyselyssä vastaava osuus oli 41,2 prosenttia.

Usko kiinteistöpalvelualan työmarkkinoihin horjuu

Kiinteistöpalvelualan osalta suhdannebarometrin tulokset ovat monitulkintaisia. Työnantajan myynnin katsoo viime vuoden vastaavan ajankohtaan nähden kehittyneen vain neljäsosa (25,0 %), kun edellisessä suhdannebarometrissa tämä osuus oli 37,5 prosenttia.

Lisäksi niiden vastaajien osuus, jotka eivät tunne lainkaan työttömyyden uhkaa on romahtanut 60,4 prosentista 36,1 prosenttiin, ja uuden työpaikan uskoo löytävänsä kuukauden sisällä vain 11,1 prosenttia vastanneista, kun vielä kolme kuukautta sitten siihen uskoi jopa neljäsosa (25,5 %).

”Tällainen romahdus alan työmarkkinatilannetta kuvaavissa vastauksissa on yllättävä etenkin, kun työnantajien edustajat ovat kertoneet EK:n suhdannebarometrissa kasvun suurimmaksi pullonkaulaksi juuri osaavan työvoiman saatavuuden”, PAMin ekonomisti Olli Toivanen pohtii.

Yhä useampi kiinteistöpalvelualan työntekijä katsoo kuitenkin taloustilanteensa parantuneen edellisen kolmen kuukauden aikana. Osuus on noussut edellisen kyselyn 4,2 prosentista 16,7 prosenttiin. Lisäksi niiden osuus, jotka eivät tunne lainkaan taloushuolia, oli kasvanut merkittävästi 27,8 prosenttiin vastaajista.


renta_banneri_140x250

Banner_Kiilto_Kerapro_140x250px

A-Aidat Oy Bannerimainos_netti

ZARGES_banner140x250