Ammattirakentaja-lehti

Talosiirto_www

tennishalli-Ranska

Puusta voi rakentaa suurta

Monet puurakennushankkeet, kuten uudet puukaupunkialueet, konserttitalot, koulut, päiväkodit, toimisto- ja asuinrakennukset, osoittavat, että puuta osataan Suomessa hyödyntää jo sekä rakennusteknisesti että arkkitehtonisesti ansiokkaasti.

Selvästi parannettavaa on kuitenkin siinä, kuinka puurakenteita hyödynnetään esimerkiksi urheilurakennusten ja kokoontumistilojen arkkitehtuurissa, sanoo tekniikan lisensiaatti Juha Eskolin, joka tarkastelee väitöskirjassaan suomalaista suurten puurakenteiden käyttöä suhteessa vastaavaan ulkomaiseen puurakentamiseen.

– Hyviä malliesimerkkejä suurten puurakenteiden arkkitehtonisesti oivaltavasta käytöstä löytyy tällä hetkellä runsaasti Keski-Euroopasta, mutta yhä enemmän myös Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta, Eskolin toteaa.
Väitöskirja syventyy ulkomaisten esimerkkien ja arkkitehtuurin teorian avulla löytämään niitä ominaisuuksia, joilla voidaan tunnistaa, määrittää ja edelleen kehittää suurten puurakenteiden arkkitehtonisia ominaisuuksia. Työn tuloksia voivat hyödyntää suunnittelijat, rakentajat, rakennuttajat ja nykyisin yhä enemmän myös käyttäjät, jotka ovat lisääntyvästi mukana muun muassa julkisessa rakentamisessa.

Juha Eskolin on Rauman kaupungin kaavoitusjohtaja. Työssään hän on tekemisissä historiallisen puukaupungin suunnittelun ja tämän päivän puuarkkitehtuurin kanssa.

kuvassa Grenoblen tenniskeskus / r2k-architectes


Untitled

Fineletric_banner_for_webportal_140x250px_0819_3ver

Banner_Kiilto_Kerapro_140x250px

pikkubanneri

Ammattirakentaja_PihlaPRO_Antennilasi_140x250px_2_13112019

www.airtermico.fi