Ammattirakentaja-lehti

nerostep

Rakennusta oikaistiin 8cm

Talon suoristajilla riittää töitä

Vanhan opettavaisen tarinan mukaan viisas mies rakensi kalliolle, eivätkä myrskyt taloa heilutelleet. Tarina on totta tänäkin päivänä ainakin, jos sitä kysyy Kuretekniikka Oy:n toimitusjohtaja Waltteri Kurenkunnakselta, joka työkseen oikoo vinoja rakennuksia.

”Koko rannikkoseutu on altis maanpainumille ja rakennusten kallistumiselle. Siellä savipohjainen maa painuu kaikkein selvimmin. Meillä on alueita,joissa käytännöllisesti katsoen kaikki talot ovat vinossa”, Kurenkunnas sanoo.

Eniten oikaisu-urakoita tehdään omakoti- ja rivitaloissa, mutta harvinaista ei ole sekään, että isoja kerrostaloja joudutaan oikaisemaan. Tekniikkakaan ei ole enää esteenä.

Virheet tulevat kalliiksi

Jokainen ymmärtää, että vinossa oleva talo on eri asia kuin täysin suorassa seisova rakennus. Harmillisen usein kallistus ilmenee vähitellen maan painuessa rakennuksen alla. Mitä huonommin tehty perustus, sitä varmemmin ongelmiin joudutaan.

”Jo muutaman sentin kallistus kuormittaa rakenteita väärällä tavalla, mikä johtaa seinien halkeamiin, viemäririkkoihin ja monenlaisiin rakenteellisiin ongelmiin ja rakennuksen arvon roimaan laskuun. Vastaan on tullut tapauksia, joissa 80- ja 90-luvuilla rakennetussa kohteessa 20 cm:n kallistus on laskenut rakennuksen arvon alle tontin hinnan. Vino talo on ollut rasite muuten hyvälle tontille”

Aina ei tulla ajatelleeksi, että repeävä peltikatto tai tulviva viemäri voi johtua kallellaan olevasta talosta. Vioilla on vielä taipumus kertaantua. Ainoa tapa ratkaista ongelmat pysyvästi on talon oikaisu. Nykytekniikalla se onnistuu, jos niin halutaan.

Kurenkunnas tähdentää, että jokaisesta oikaisu-urakasta päättää viime kädessä asiakas. Työ maksaa, mutta toisessa vaakakupissa on jatkuva rakennuksen arvon pudotus ja mahdollisen myynnin vaikeutuminen. Eihän kukaan halua ostaa aikapommia, eikä sikaa säkissä. Jälkeenpäin riitely ja mahdollinen oikeudenkäynti päättyvät harvoin myyjän voittoon.

Nosto onnistuu ja on turvallista

Kun talon oikaisuun päätetään ryhtyä, tehdään kohteessa perusteellinen tilannekartoitus maaperätutkimuksineen. On huomattava, että rakennuksen alla oleva maa-aines ei ole joka paikassa yhtä vahvaa tai kestävää. Mahdollinen paalutus on tehtävä maapohjan mukaan.

Kurenkunnas vakuuttaa, että hänen yhtiönsä patentoitu nostotekniikka on ehdottoman turvallinen. Monet nostot tehdään teräspaaluilla. Tekniikka on niin kehittynyttä, että se mahdollistaa vaikka pilvenpiirtäjän nostamisen. Teräspaalut valitaan aina kohteen mukaan.

”Rakennuksen tai lattian oikaisu on aina yksilöllinen urakka. Siksi emme puhu hinnoista yleisellä tasolla. Ajallisesti meidän tekemät urakat vaihtelevat päivästä kuukausiin. Nyrkkisääntönä sanoisin, että aina kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Mitä pitempään ongelmat jatkuvat, sitä enemmän vahinkoa syntyy ja sitä kalliimmaksi tulee rakennuksen palauttaminen alkuperäiseen kuntoon”, Kurenkunnas muistuttaa.

Hän ottaa esimerkin kallellaan olleesta vanhainkodista, jonka oikaisuun tarvittiin 101 teräspaalua. Siinä urakassa jouduttiin suoristamaan koko talo.

Rakennuksen oikaisussa voidaan käyttää myös muun muassa paineilmanostotyynyjä ja polyuretaanivaahtoa tyhjän tilan täytteeksi. Vaahto kovettuu kiilaksi rakennuksen ja maa-aineksen väliin ja toimii samalla maanvaraisen rakennuksen eristeenä.

Suomessa on Kurenkunnaksen mukaan sellaisia paikkakuntia, joissa on uskomattoman monta taloa kallellaan. Ne paikkakunnat ovat tulleet Kuretekniikalle tutuiksi. ”Kyllähän nekin rannikkoseudun tuntumasta löytyvät.”

Isä teki hyvän pohjatyön

Vuonna 1988 Waltteri Kurenkunnaksen isä Matti Kurenkunnas perusti rakennusten oikaisuun erikoistuneen yrityksen. Isän hyvä ja pitkä pohjatyö saa nykyiseltä toimitusjohtajalta tunnustusta. Uusi aika vaatii kuitenkin uudet työkalut. ”Kun ennen oikaisu aloitettiin rakennuksen nurkan nostoista, ovat urakat nykyisin jopa moniasuntoisten kaksikerroksisien rivitalojen nostotöitä.”

Urakat vaihtelevat muutaman millin nostoista isoihin projekteihin, joissa maan suurimmat rakentajat ja pörssiyhtiöt ovat tilaajina.

Pienellä, muutaman hengen tiiminä toimivalla Kuretekniikalla riittää töitä. Alalla on kilpailua, mutta urakat seuraavat hyvämaineisia tekijöitä.

Niille, joita talon oikaisu askarruttaa, Waltteri Kurenkunnaksella on yksi ohje: ”Jos luulet, että talosi on kallellaan, kutsu asiantuntijamme toteamaan tilanne ja ryhdy toimimaan sen mukaan. Viivyttely maksaa.”

Ilkka Nousiainen