Ammattirakentaja-lehti

talousuutinenPIENI

Vientikaupan rahoituskiertue jakaa tietoa pk-yrityksille

Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n teettämän vientikaupan rahoitusbarometrin mukaan suomalaisilta pk-yrityksiltä jää vientikauppoja toteutumatta, koska ne eivät tunne riittävästi vientikaupan rahoitusvaihtoehtoja.

Pk-yritysten vientiosaamista vahvistaakseen Finnvera ja Kauppakamarit ovat nyt järjestämässä yhdessä pankkien ja luottovakuuttajien kanssa valtakunnallista vientikaupan rahoituskiertuetta. Kiertue pyörähtää käyntiin syyskuun 26. päivänä Jyväskylästä kattaen syksystä 2018 kevääseen 2019 kaikki keskeiset kasvukeskukset ympäri maan. Kaikkiaan viidessätoista aluetilaisuudessa jaetaan valituille kasvaville ja kansainvälistyville pk-yrityksille tietoa asiasta.


Vientikaupan luottoriskien hallinta ja ostajarahoituksen tavat tunnetaan yllättävän heikosti keskisuurissa ja pienemmissä yrityksissä. Vientikaupan rahoitusbarometrin mukaan 15 prosenttia kaikista vastanneista kertoi, että heiltä oli jäänyt tärkeitä vientikauppoja toteuttamatta rahoitukseen tai luottoriskin hallintaan liittyvistä syistä. Keskeisimpänä syynä tähän on, ettei ostaja ollut saanut rahoitusta järjestymään.

– Tutkimuksemme mukaan pk-yritykset häviävät vientikauppoja ostajarahoitukseen tai luottoriskien hallintaan liittyvien seikkojen vuoksi, joten vientikaupan rahoitusosaamisen nostaminen on välttämätöntä, Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä korostaa.

Heikkilä pitää huolestuttavana sitä, että ostajarahoituksen puutteesta ovat kärsineet etenkin voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset, joilla olisi merkittävin potentiaali kansainvälistymiseen.

Viidesosa vientiyrityksistä ei suojaudu lainkaan luottoriskeiltä
Vientikaupan rahoitusbarometrin mukaan puolet suomalaisista vientiyrityksistä tekee vientikauppaa laskua vastaan ja antaa näin ostajalle maksuaikaa – joskin lyhyesti. Remburssin, pankkitakauksen, luottovakuutuksen tai Finnveran vientitakuiden tuntemus ja hallinta ovat vielä varsin heikkoja pk-yrityksissä.

– Useat pk-yritykset eivät tunne tapoja suojautua luottoriskeiltä eivätkä osaa käyttää eri rahoitustapoja. Vientikauppoja jää saamatta tai yritykset pysyvät poissa vientimarkkinoilta luottoriskien pelossa, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori harmittelee.

Rahoittajat, luottovakuuttajat ja kauppakamarit yhdessä lisäämässä rahoitusosaamista
Finnveran ja Keskuskauppakamarin aloitteesta käynnistetään nyt pk-ja midcap-vientiyritysten rahoitusosaamisen vahvistamiseksi Vientikaupan rahoituskiertue, jossa ovat mukana Finnveran ja Kauppakamarien lisäksi Danske Bank, Handelsbanken, Nordea ja OP sekä luottovakuuttajat Atradius, Coface, Euler Hermes ja Tryg Garanti.

Syyskuussa käynnistyvä kiertue jatkuu keväälle 2019 asti kattaen ainakin seuraavat paikkakunnat: Rovaniemi (7.11.), Oulu (9.11.), Turku (13.11.), Lappeenranta (21.11.) ja Joensuu (27.11.). Myöhemmin alueelliset tilaisuudet on tarkoitus pitää Lahdessa, Vaasassa, Hyvinkäällä, Mikkelissä, Kotkassa, Porissa ja Raumalla.

Lisätietoja alueellisista tapahtumista on saatavilla Alueelliselta kauppakamarilta. Tapahtumissa ovat mukana Finnveran, pankin ja luottovakuuttajan asiantuntijat sekä yritysesimerkkejä. Maksuttomat tilaisuudet on tarkoitettu ensisijaisesti vientikaupan rahoitusosaamista ja luottoriskien suojaamista kaipaaville pk-yrityksille.
– Meillä kaikilla – pankit ja luottovakuuttajat mukaan lukien – on vahva yhteinen tahtotila edistää suomalaista vientiä ja talouskasvua. Siksi yhdessä järjestämme talkoohengessä näitä vientirahoituksen työpajoja eri puolilla maata. Menemme yritysten luo ja madallamme kynnystä, jotta voisimme saavuttaa valtakunnallisestikin julkilausutun tavoitteen lisätä pk-vientiyritysten määrää, Heikkilä ja Vuori korostavat. ■

 

Vientikaupan rahoitusbarometrin toteutti Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n toimeksiannosta Taloustutkimus huhti–toukokuussa 2018 internetkyselynä ja puhelinhaastatteluina. Tutkimukseen vastasi 654 suomalaista suoraa vientikauppaa tekevää yritystä. Vastaajayrityksissä viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on 42 prosenttia ja vientiliikevaihto keskimäärin 12,7 miljoonaa euroa. Lähde: Finnvera.fi


renta_banneri_140x250

A-Aidat Oy Bannerimainos_netti

Banner_Kiilto_Kerapro_140x250px

ZARGES_banner140x250