Betoni on lopullisena lattiapintana nykyisin hyvin suosittu ja sitä käytetään mitä erilaisimmissa kohteissa. Erityisesti arkkitehdit haluavat tätä nykyä, että betonilattia myös näkyy.
– Olemme yhdessä heidän kanssaan ideoineet ja valmistaneet muutamien urakoitsijoiden avulla myös mallipaloja, joista arkkitehdit voivat valita minkä näköisen lattian he haluavat, Martti Matsinen Piimat Oy:ltä kertoo.
PiiMat Oy tunnetaan betonilattia-alan aktiivisena innovoijana, joka pyrkii kehittämään tuotteita yhdessä päämiestensä kanssa asiakkaittensa tarpeisiin. Yritys ei siten osta tuotteita suoraan ulkomailta, vaan on yhteydessä ulkomaisiin päämiehiinsä löytääkseen asiakkailleen parhaat mahdolliset ratkaisut.
– Esimerkiksi suurin päämiehemme, saksalainen Korodur, on kehittänyt jo kolme tuotetta meidän vinkkiemme pohjalta. Pyrimme viemään tätä betonilattia-alaa näin eteenpäin maassamme, aikoinaan myös Betonilattiayhdistyksen puheenjohtajana toiminut Martti Matsinen kertoo.
Kestävän kehityksen designia
Siinä missä takavuosina betonilattioita käytettiin etupäässä teollisuuskohteisiin, joissa lattiapinnalta ja liikuntasaumoilta vaaditaan todella hyvää kestävyyttä, on arkkitehtonisten betonilattioiden kysyntä kasvanut viime aikoina voimakkaasti.
– Tällä hetkellä yksi menestyksekkäimmistä tuoteryhmistämme on nimenomaan tällaiset designlattiat, Matsinen valottaa.
Betonilattiassa voidaan huomioida kestävä kehitys, kun se tehdään energiaa säästäen.
– Siinä suhteessa meillä on tarjota mitä oivallisin ratkaisu, TRU-pinnoite, joka on yksi suosituimpia tuotteitamme, hän kuvailee.
TRU-tuotteiden valmistuksessa käytetään erikoissementtiä, minkä vuoksi valmistus vie huomattavasti vähemmän energiaa perinteiseen valmistukseen verrattuna. TRU-pinnoite voidaan myös hioa ja kiillottaa huomattavasti nopeammin kuin perinteiset sementtipohjaiset tuotteet.
– Tämän ansiosta voi betonilattiahankinnassaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiasäästöt!
PiiMat tarjoaa edellä mainittujen ohella myös betonilattioiden suoja-aineita, joista osa on kehitetty täyttämään sisäilman suhteen M1-luokan vaatimukset. Tämän tyyppisillä suoja-aineilla käsitellyt lattiat soveltuvat sellaisiin kohteisiin kuten koulut, kirjastot, päiväkodit ja museot.
– Suoja-aineiden ansiosta lattia ei pölyynny eikä likaannu yhtä helposti. Ne, samoin kuin betonilattioille tarkoitetut omat pesuaineetkin, valitaan aina kohteen vaatimusten mukaan, Matsinen kertoo.
Esimerkiksi kouluissa tai kirjastoissa, joissa ei käsitellä kemikaaleja, käytetään toisen tyyppisiä suoja- ja pesuaineita kuin vaikkapa teollisuustiloissa tai muissa vastaavissa kohteissa.
Tyylikäs ja pitkäikäinen myös museokäytössä ja hotelleissa
Savossa avattiin viime vuonna kaksi museota, joissa designlattioiden pintamateriaaliksi valittiin RapidSet-sarjan TRU.
– Moni yllättyy kuullessaan, että museokohteissa lattiapinnalle asetetut kulutuskestävyysvaatimukset ovat lähes yhtä kovat kuin teollisuudessa, hän valottaa.
Museoiden lattioiden tulee olla lisäksi ulkonäöltään näyttäviä, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia. M1-hyväksytty Obtego-suojakäsittely tehostaa lattian turvallisuutta sisäilman kannalta. Kuopion Museon lattioista osa toteutettiin uudisvaluina, kiiltohiottuina lattioina, jotka käsiteltiin Obtego R-50 -suoja-aineella. Osa taas toteutettiin vanhojen lattiapintojen päälle toteutetulla TRU PC -pintauksella. Myös TRU-pinta suojattiin Obtego R-50 -suoja-aineella. Kuopion Museon arkkitehtinä toimi Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy.
Hotelliaulojen lattiat ovat kovassa kulutuksessa. Samalla niiden kuuluu antaa kuitenkin vieraalle myönteinen ensivaikutelma laadukkaasta hotellista. Keväällä avattiin Helsingissä kaksi hotellia, joissa aulatiloihin tuli TRU-pintaus Obtego R-50 -suojakäsittelyllä. Näissä kohteissa arkkitehteinä olivat Kristiina Michelsson ja Stefan Lindfors.
Vastaavia toteutuksia on tehty paljon muuallekin eri puolelle Suomea, etenkin pääkaupunkiseudulle. Muun muassa Helsingin Kaivopiha on yksi tällainen mittava kohde, joka uudistettiin muutama vuosi sitten. Sen käytävillä ja jopa portaissa on TRU-pintaus.
– Kantavana ajatuksena konseptissa on, että arkkitehti pääsee itse ideoimaan ratkaisua. Esimerkiksi Tampereen Kasinoa tehtäessä lattiaan haluttiin luoda kultahippuefekti, mikä saatiin aikaan messinkipartikkelien avulla. Ja lopputulos on hyvin kaunis, hän huomauttaa.
Korjaussaumaraudoite ja korjauslaastisarjat
Teollisuuden parissa, sekä varasto- ja terminaalikohteissa saumat ovat yleensä lattian heikoin kohta. Ne ovat alttiita vaurioille ja halkeama alkaa usein levitä vaurioittaen itse betonilattiaa. Tämä voi olla ongelma etenkin suorien saumojen kohdalla silloin, jos niiden yli liikkuu raskaita kuormia.
– PiiMatin Signature AR -korjaussaumaraudoitteen avulla lattia on helposti korjattavissa, jolloin vältytään isommilta vahingoilta, Matsinen vinkkaa.
Signature AR -paketti sisältää kaiken tarvittavan työkaluja lukuun ottamatta. Saumojen korjaaminen voidaan toteuttaa pienissä erissä, jopa metrin pätkissä, häiritsemättä merkittävästi tilan muuta toimintaa. Itse saumaraudoite on erittäin vahva, jäykkä ja erinomaisesti mekaanista kulutusta kestävä. Se on käytössä pitkäikäinen. Muotoiltu saumaraudoite suojaa lisäksi kuljetuskalustoa ja kuljetettavaa materiaalia iskuilta ja niiden muuten helposti aiheuttamilta vaurioilta.
Korjauslaastien oikea valinta ja käyttö ovat tärkeitä betonirakenteiden kunnossapidon kannalta. PiiMatin tuotevalikoimasta löytyy kaksi betonirakenteiden korjaamiseen tarkoitettua tuoteryhmää: Flexcrete-tuotteet, jotka ovat teknisiä korjauslaasteja, sekä nopeat RapidSet®-korjauslaastit.
Flexcrete-tuotteet sisältävät polymeerejä ja muita lisäaineita. Tämän ansiosta korjauspinnasta saadaan erittäin tiivis jopa muutaman mm paksuisena kerroksena, mikä suojaa alusbetonia nesteiltä tai kemikaaleilta.
Nopeasti kovettuvat RapidSet®-korjauslaastit perustuvat taas erikoissementtiin, minkä vuoksi korjausmateriaalien kutistuma on käytännössä olematon. Niitä käytetään yleisimmin vaakarakenteiden vaurioiden tai kaatojen korjaamiseen.
– Edellä mainittujen erikoistuotteiden ohella PiiMat markkinoi myös innovatiivisia, antibakteerisia seinä- ja sisäkattomaaleja, jotka soveltuvat loistavasti korkean hygieniavaatimusten kohteisiin, kuten elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin, sekä höyrynläpäisykykynsä ansiosta myös kylpylöihin, Martti Matsinen summaa.