Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä määrää, että kaikissa kokoontumistiloissa luokkahuoneista suuriin areenoihin tulee äänentoistojärjestelmän yhteydessä olla aina joko induktiosilmukka tai jokin muu äänensiirtojärjestelmä. Induktiosilmukka on aina ensisijainen vaihtoehto äänensiirtojärjestelmäksi.
Induktiosilmukkajärjestelmän standardi SFS-EN 60118-4 ja modernit silmukka-arkkitehtuurit ovat yhä valitettavan heikosti tunnettuja sähköurakoitsijoiden parissa. Niinpä toteutus saatetaan tehdä vanhentuneella 1960-luvun reunasilmukkatekniikalla.
Asiakas joutuu usein vaatimaan silmukoiden korjaamista, mikä tulee todella kalliiksi – kustannukset voivat nousta jopa kymmenkertaisiksi. Tästä huolimatta Suomessa tehdään edelleen epäkurantteja toteutuksia.
Kerralla oikein
Asiasta on saatavilla runsaasti tietoa RT/ST-kortista suunnitteluoppaisiin asti, sitä ei vain hyödynnetä.
Suomesta löytyy kourallinen ihmisiä, jotka osaavat suunnitella modernin induktiosilmukkajärjestelmän. Tämä johtuu siitä, ettei maassamme ole alan koulutusta.
Alan johtavana yrityksenä Suomessa ja Euroopassa Qlu tarjoaa suunnittelijoille ja urakoitsijoille kuuloesteettömyyden ja induktiosilmukkajärjestelmien toteutuksen asiantuntijapalveluita.
– Meidän tekemänä induktiosilmukkasuunnittelu maksaa noin 300–600€/tila, eli kyse ei ole huomattavasta kustannuksesta. Tilaamalla järjestelmän suunnittelun asiantuntijalta asiakas voi kuitenkin säästää merkittävästi aikaa, vaivaa ja rahaa, kun vältytään virheratkaisuilta, Antti Nevalainen Qlu:lta painottaa.
Qlu pystyy suunnittelemaan induktiosilmukat myös haastaviin kohteisiin, kuten useampikerroksisiin rakennuksiin ja siirtokatsomoihin.
– Pääsuunnittelijamme on ainoana suomalaisena suunnittelijana koulutettu Britanniassa sertifioiduksi induktiosilmukkasuunnittelijaksi, Antti Nevalainen kiteyttää.
Luotettava yhteistyökumppani
– Sekä loppuasiakkaan että urakoitsijan etu onkin, että tulemme mukaan projektiin jo tarvemäärittelyvaiheessa. Näin varmistetaan se, että tarjouksessa huomioidaan asetuksen vaatimukset, Nevalainen huomauttaa.
Qlu:n tekemät suunnitelmat sisältävät asennuspiirustukset ja -ohjeet, joiden avulla silmukka-antennien asennus sujuu jouhevasti.
– Työnjako sovitaan urakoitsijan kanssa siten, että kukin keskittyy omaan osaamisalueeseensa. Tarjoamme myös konsultointia rakennusten kuuloesteettömyyden suunnitteluun.
Tarvittaessa Qlu opastaa tai auttaa induktiosilmukkajärjestelmien asennuksessa sekä tekee avaimet käteen -toteutuksia.
Järjestelmän tulee läpäistä SFS-EN 60118-4 mukaiset testit. Tilaan on asennettava ko. standardin mukaiset esteettömyysmerkinnät, jotta ratkaisua voidaan kutsua induktiosilmukkajärjestelmäksi. Tämä lopputarkastus voi kuitenkin jäädä tekemättä, mikä johtaa usein myöhemmin riitatilanteisiin.
– Induktiosilmukkajärjestelmä testataan meidän toimesta patentoidulla Qlu-kartoituksella, millä varmistetaan, että se täyttää kaikki vaatimukset. Kartoitusraportti toimii lopputarkastusdokumenttina. Jos järjestelmä ei läpäise lopputestausta, raportti sisältää ohjeet järjestelmän kuntoon saattamiseksi.
Asiakkaalle toimitetaan induktiosilmukan kuuluvuuskartta, joka asennetaan tilan sisäänkäynneille. Kuuluvuuskartta löytyy tämän jälkeen myös Kuulokuvat.fi -palvelusta, josta voi etsiä kuuloesteettömiä tiloja ja palveluja. Suomessa Qlu-kartoitettuja kokoontumistiloja on jo yli 1 000 kpl.