Ammattirakentaja-lehti

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

architecture-839362_640

Kiinteistöissä on kymmenien tuhansien eurojen energiansäästöpotentiaali

Loisteputkien vaihtaminen LED-valoihin voi puolittaa kiinteistön energiankulutuksen ja sähkölaskun. Tulevaisuuden hiilineutraaleja kaupunkeja tehdään energiadatan avulla johdetuilla kiinteistöillä. Lassila & Tikanojan uusi Smartti-energiapalvelu vähentää kiinteistöjen hiilijalanjälkeä vastuullisella energiatehokkuusjohtamisella.

Fiksulla kiinteistötekniikalla tehdään energiaviisaita kiinteistöjä. Kyse on yksinkertaisimmillaan talojen energiahukan löytämisestä ja asian korjaamisesta.

– Toimistotilojen ilmanvaihtoa tai ruokakaupan valoja ei kannata pitää päällä ympäri vuorokauden. Erilaisten tilojen energiankulutus voidaan optimoida ja sitä voidaan hallita etänä, kertoo L&T Smartin teknologiapäällikkö Tuomas Hietala.

Kestäviin tuloksiin päästään katsomalla kokonaisuutta. Kun koko kiinteistöä johdetaan energiadatan avulla, hiilidioksidipäästöt pienenevät ja syntyy kustannussäästöä.

– Kiinteistöjen energiatehokkuuden keskimääräinen, useamman kymmenen prosentin säästöpotentiaali, on helposti hyödynnettävissä kohtuullisilla investoinneilla. Keskimäärin energiatehokkuusinvestointien takaisinmaksuajat ovat noin viisi vuotta.

Suuryrityksillä energiakatselmusvelvoite vuonna 2019

Hietala muistuttaa lakisääteisestä energiakatselmuksesta.

– Energiatehokkuuslaki velvoittaa suuria yrityksiä uusimaan vuoden 2015 energiakatselmuksen joulukuuhun 2019 mennessä. Katselmus selvittää, miten energian käyttöä voi yrityksessä tehostaa. Laiminlyönnistä seuraa pahimmillaan sakot.

Yritykset voivat entistä tehokkaammin ja vaivattomammin vastata kansallisiin energia- ja ilmastostrategian mukaisiin energiatehokkuussopimuksiin.

– Etenkin suurilla kiinteistöillä on vastuullisessa energiankulutuksessa suunnannäyttäjän rooli. Hyvin hoidetulla energiatehokkuudella vaikutetaan myös työviihtyvyyteen, kiinteistön kuntoon ja näin ollen myös kiinteistöjen arvon säilymiseen.

Lisätietoja:

Tuomas Hietala, teknologiapäällikkö, L&T Smartti, puh. 050 385 4502, tuomas.hietala@lassila-tikanoja.fi


Rakentaja_kymppi (1)

Amutek140x250_5

banner1

RPJM ammattina rakentaminen

Capse Banner 140x250px

Untitled