Töölön Apollonkatu 4:n kellarikerroksessa sijaitsevan kiinteistön kosteusongelmiin ja vuosien mittaiseen korjauskierteeseen löytyi pelastus, kun tiloihin asennettiin SafeDrying-kuivatusjärjestelmä.
TEKSTI JA KUVAT: SAFEDRYING
Suomessa on paljon kosteusongelmaisia rakennuksia. Usein kuvitellaankin, että korjauskohteita on vaikea pelastaa, vaikka totuus on toinen.
Kosteusongelmista kärsivät rakennukset voidaan pääsääntöisesti pelastaa. Ne pystytään tänä päivänä kuivattamaan, ja myös pitämään kuivina. Tehokkaan SafeDrying-kuivatusmenetelmän on keksinyt ja kehittänyt tamperelaisen SafeDrying Oy:n toimitusjohtaja Esa Tommola.
Innovaatio perustuu kuivan ilman kierrättämiseen rakenteiden sisällä. SafeDrying-menetelmä on patentoitu Euroopan laajuisesti ja lähes 200 kohteen kuivatustulokset ovat ylittäneet kaikki odotukset.
– Olemme saaneet kokea isoja ilon ja merkittäviä onnistumisen tunteita tilaajien kanssa, kun menetelmämme avulla on saatu kuivaksi kohteita, joihin mikään aikaisemmin kokeiltu, hintavinkaan korjausremontti ei ole purrut.
SafeDrying-menetelmän toimivuus ja kuivumisen edistyminen todennetaan jatkuvalla etävalvonnalla. Kokemusten mukaan kuivumisen seuranta lisää merkittävästi tilaajan turvallisuuden tunnetta.
Kellariasunto kuivaksi
Helsingin Töölössä, Apollonkatu 4:n kellarikerroksessa sijaitsevaa asuntoa on jo vuosia pidetty kuivana SafeDrying-menetelmällä. Kyseisessä kohteessa kosteus nousi talon vanhoja rakenteita pitkin.
Kosteusongelma jatkui useista korjausyrityksistä huolimatta vuosia, kunnes lähes viisi vuotta sitten asuntoon asennettiin SafeDrying-kuivatusjärjestelmä. Sen avulla asunto on saatu pidettyä kuivana maanpinnan kosteusrasituksista huolimatta.
Tarve väestönsuojille kasvaa
Väestönsuojat ovat ajankohtaisen maailmantilanteen vuoksi alkaneet jälleen kiinnostamaan taloyhtiöitä. Samalla väestönsuojien kosteusterveellisyyden arvostus on selvästi kasvanut.
Vantaalla sijaitseva Asunto Oy Myyrinkari asennutti SafeDrying-kuivatusjärjestelmän ongelmaiseen väestönsuojaansa vuonna 2019. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Helena Teeriojan mukaan ratkaisuun päädyttiin, kun väestönsuojassa sijainneiden häkkivarastojen todettiin olevan kostumisvaarassa.
Nyt väestönsuoja on pysynyt yli neljä vuotta kuivana eikä häkkivarastoissa säilytettäviin tavaroihin tule enää hajuhaittoja. Taloyhtiön hallitus seurasi vuosien varrella tarkkaan kuivatuksen energiakulutusta. Kohteen tuloksista pystyi todeta, että kuivatusjärjestelmän asentamisen jälkeen kiinteistön lämmitysenergian tarve oli pienempi kuin kuivatusjärjestelmän käyttämä energia. Tuloksen selittää se, että kuivien rakenteiden läpi siirtyy ulos paljon vähemmän lämpöenergiaa kuin märkien rakenteiden.
Monipuolisesti kohteita
Tommola painottaa, että kaikki korjauskohteet on lähtökohtaisesti mahdollista saada kuivaksi.
– Olipa kyseessä perinteinen alhaalta päin perustuksista nouseva kapillaarinen kosteus, sata vuotta vanhoille taloille tyypillinen kellarin seinien läpi vuotava vesi tai pihakannen vuodot, saadaan kaikki pidettyä kuivina.
SafeDrying Oy on ajan saatossa ehtinyt kuivattamaan ja samalla pelastamaan monenlaisia kohteita ympäri Suomea. Niihin lukeutuu niin taloyhtiöitä, arvokiinteistöjä kuin palvelurakennuksia.
– Kuuluisia kuivatuskohteitamme ovat muun muassa taidemuseo Amos Rex, Eliel Saarisen piirtämä Marmoripalatsi, Ravintola Kappeli ja Suomenlinna. Kappalemääräisesti kuivatuskorjauksia on tehty kuitenkin kaikista eniten taloyhtiöissä, Tommola kertoo.
SafeDrying-menetelmän teho perustuu fysiikan lakeihin
- SafeDrying on suomalainen, Euroopan laajuisesti patentoitu innovaatio, jota on kehitetty Tekesin kanssa vuodesta 2007 alkaen.
- Teho perustuu fysiikan lakeihin ja kuivatun ilman kierrättämiseen rakenteissa.
- Pysyvä järjestelmä jää kiinteästi rakennukseen. Se voidaan asentaa esimerkiksi jalkalistan tilalle.
- Kohteen kuivumista valvotaan kosteusantureilla pilvipalvelimen kautta. Etävalvonta tarjoaa mielenrauhaa tilaajalle.
- Menetelmä tuo ylivoimaista varmuutta ja kustannustehokkuutta korjauskohteisiin.
- SafeDrying-järjestelmä voidaan asentaa korjauskohteisiin pinta-asennuksena rakenteita purkamatta.