Ammattirakentaja-lehti

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

image001_press

Kuivajääpuhalluksella puhdasta tehokkaasti ja siististi

Kuivajääpuhallus on täysin kuiva, kemikaaliton ja jätteetön erikoispuhdistusmenetelmä, joka soveltuu mille tahansa pintamateriaalille ulko- tai sisätiloissa vuoden ympäri. Ei ihme, että sitä käytetäänkin nykyisin yhä enemmän saneerausrakentamisessa.

Kuivajääpuhallusta voidaan hyödyntää monin tavoin esimerkiksi kohteiden viimeistelyyn, erilaisten roiskeiden ja jäämien poistoon, sekä laitteiden ja koneiden puhdistukseen.

– Toisin kuin perinteiset menetelmät, kuivajääpuhallus on hellävarainen; se ei hio tai kuluta puhdistettavaa pintaa, Jaakko Soratie Dry Ice Finland Oy:stä valottaa.

Mikä parasta, kyseessä on myrkytön ja ympäristöystävällinen innovaatio, jossa hyödynnetään teollisuudesta kierrätettyä hiilidioksidia. Esimerkiksi yhden kerrostalon puhdistaminen kuivajääpuhalluksella säästää puhdasta juomavettä sekä jätevettä kymmeniä tuhansia litroja.

Ontelolaatan puhdistus orgaanisista aineista ja valulaudan tikuista
Kuivajääpuhalluksessa puhalletaan kuivajääpellettejä kovalla paineilmalla puhdistettavalle pinnalle. Partikkeleiden osuessa kohteeseen ne kaasuuntuvat ja haihtuvat ilmaan. Menetelmä mahdollistaa erilaisten pintakäsittelyaineiden sekä lian, roiskejäämien ja homeiden puhdistuksen turvallisesti. Ontelolaatan avaamisen ja valulautojen purun yhteydessä voidaan kuivajäämenetelmällä puhaltaa tehokkaasti pois tikut ja muut orgaaniset jäämät. Usein laatassa löytyy avauksen yhteydessä myös sädesientä, joka sekin häviää kuivajääpuhalluksessa. Edellä mainittujen ohella menetelmää voidaan hyödyntää myös maalin ja rappauksen poistoon. Julkisivupuolen töissä esimerkiksi parvekkeista ja kaiteista on  remontin yhteydessä tärkeätä saada maalit kunnolla poistettua uutta kasittelyä varten.

– Teollisuuskiinteistöjen ja mittavien autohallien saneerauksen yhteydessä olemme puhdistaneet niin seinäpintoja kuin pilareita maalista ja kasvustoista, Soratie kuvailee.

Kuivajääpuhalluksella niistä tulee puhtaita, mikä helpottaa jälkikäsittelyä. Menetelmässä ei käytetä lainkaan vettä, joten rakenteet eivät missään kohden altistu kosteudelle. Kuivajääpuhalluksen etuna onkin, että pinnat ovat heti valmiita jatkokäsittelyyn.

– Ilmanvaihtoputkistot ovat teollisuuskiinteistöissä sekä autohallirakennuksissa usein rasvaisen pölykerroksen peitossa. Kuivajääpuhalluksella ne saadaan jälleen kiiltävän puhtaiksi.

Soveltuu vesiherkille kohteille
Saneerauskohteissa jälkisiivous on aivan oma lukunsa ja sen kustannukset voivat nousta merkittäviksi. Kuivajääpuhallusta käytettäessä pääsääntöisesti mitään suojausta tai huputusta ei kuitenkaan tarvita, sen paremmin kuin jälkisiivoustakaan.

– Moni asiakas onkin laskenut, että menetelmän avulla saa merkittäviä aika- ja kustannussäästöjä valmistelutöissä, Soratie kertoo.

Tämä turvaa kiinteistön, isännöitsijät sekä hallituksen jälkiselvittely- ja korvausmenettelyiltä. Yksi merkittävimpiä lisähyötyjä on, että puhdistuksen aikainen asumismukavuus paranee.

– Työnteko käy niin ikään vaivattomammin, sillä kohteeseen ei tarvitse pystyttää aikaa vieviä ja kalliita rakennustelineitä, vaan puhallus voidaan suorittaa nostimilta, Soratie toteaa.

Kuivajääpuhallus sopii erinomaisesti lähes kaikille pinnoille. Pinta voi olla esimerkiksi betonia, tiiltä, puuta, kiveä, metallia, muovia tai lasia.  Se käy jopa tekstiilien, kuten auton penkkien tai verhoilujen puhdistukseen.

– Menetelmällä on desinfioiva vaikutus, mutta täysin ilman kemikaaleja. –79 °C asteinen hiilidioksidijää poistaa kaikilta pinnoilta tehokkaasti bakteerit, hajunmuodostajat ja vaikeimmatkin kasvustot.

image002_press
Kuva ennen käsittelyä

image003_press
Kuva käsittelyn jälkeen

Ympärivuotiseen työskentelyyn
Suomen oloissa, joissa talvi on pitkä, kuivajääpuhallus tuo muitakin lisäetuja. Koska menetelmä on kuiva, voidaan sillä työskennellä ympäri vuoden niin sisällä kuin ulkona. Tämä merkitsee taloyhtiölle suoraa säästöä, sillä puhdistuksia ei tarvitse tehdä pahimpaan sesonkiaikaan. Työ sujuu siististi ja pinta on heti valmis seuraavalle käsittelylle. Saneerauskohteissa samoissa tiloissa voidaan tehdä muutakin työtä samanaikaisesti. Puhdistus voidaan suorittaa myös sisätiloissa, koska mitään sekundäärijätettä ei synny. Kuivajääpuhalluksesta saadut kokemukset vanhojen hirsirakennusten entisöinnissä ovat olleet niin ikään hyviä:

– Hiljattain meillä oli Helsingissä Puu-Käpylässä eräs saneerauskohde, jonka seinät oli purettu hirsikertaan asti. Ne puhdistettiin homeesta ja muusta kasvustosta sekä maaleista kuivajääpuhaltamalla, ja lopputuloksesta tuli todella siisti, Soratie toteaa lopuksi.

image004_press

Kuivajääpuhallusta käytettäessä pääsääntöisesti mitään suojausta tai huputusta ei kuitenkaan tarvita, sen paremmin kuin jälkisiivoustakaan. Näin saa merkittäviä aika- ja kustannussäästöjä valmistelutöissä.

image005_press

Menetelmässä ei käytetä lainkaan vettä, joten rakenteet eivät missään kohden altistu kosteudelle. Kuivajääpuhalluksen etuna onkin, että pinnat ovat heti valmiita jatkokäsittelyyn kuten maalaamiseen.

www.dryice.fi

Kuivajääpuhdistus on:

■ 100 % Kuiva: Ei kosteusvaurioriskiä, soveltuu myös sähkölaitteille
■ Siisti: Minimaalinen suojaus ja jälkisiivouksen tarve
■ Monipuolinen: Voidaan työskennellä sisällä ja ulkona
■ Hellävarainen: Puhdistettava materiaali voi olla mitä tahansa, kuten betoni-,
tiili-, laatta-, klinkkeri-, metalli-, puu-, muovi-, lasi- tai tekstiilipintaa
■ Skaalautuva: Voidaan työskennellä henkilönostimelta
■ Laajakäyttöinen: Poistettava lika/partikkeli voi olla lähes mitä tahansa, kuten
betoniroiskeita ja jäämiä, saumainjäämiä, maalia tai lakkaa, liimaa, uretaania, bitumia, öljyä tai rasvaa, hitsausroiskeita, kalkkia, hometta tai kasvustoja


banner1

Etela-UusimaaKorjauspalvelu_140x250px_netti

Ammattirakentaja_banneri_2020_140x250px_v4

Capse Banner 140x250px

RPJM ammattina rakentaminen

sryg