Ammattirakentaja-lehti

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

auringonsuojaus_schueco

Kysely: lähes 80 % pitää lasirakenteiden auringonsuojausta tarpeellisena Suomessa

Suomen johtava lasi- ja alumiinijärjestelmien toimittaja Schüco selvitti tutkimusyritys Norstatilla rakennusalan ammattilaisten mielipiteitä auringonsuojauksesta Suomessa. 79 % kokee, että myös Suomessa tulisi huomioida asianmukainen auringonsuojaus osana lasirakennetta. Liiallinen auringon säteily sisätiloihin heikentää lämpöviihtyvyyttä, lisää jäähdytysenergian kulutusta ja haittaa työskentelyä.

Monissa suomalaisissa julkisissa rakennuksissa on havaittu viime vuosien aikana ongelmia, jotka ovat johtuneet joko puutteellisesta tai kokonaan puuttuvasta auringonsuojauksesta. Rakentamisen ammattilaisten kanta on kuitenkin yksiselitteinen: neljä viidestä kokee auringonsuojauksen tarpeelliseksi Suomessa.

– Suuret lasipinnat ovat rakentamisen trendi, ja paitsi että ne näyttävät hyviltä, niin ne lisäävät myös viihtyvyyttä tilassa. Toisaalta jos asianmukaista auringonsuojausta ei ole huomioitu suunnittelussa, käyttäjät kärsivät sisätilaongelmista. Rakennukset esimerkiksi kuumenevat liikaa, mikä näkyy myös viilennyskulujen kasvamisena, Suomen johtavan lasi- ja alumiinijärjestelmien toimittaja Schüco Finland Oy:n toimitusjohtaja Mika Koskinen sanoo.

Suomessa auringon säteily on varsin voimakasta, toisin kuin monesti luullaan. Auringon säteilyn valaistusvoimakkuus kirkkaassa auringonvalossa on noin 30 000 luksia. Eteläisessä Suomessa auringon säteilytehoa kohdistuu vaakatasolle noin 1 000 kWh/m² vuodessa ja Keski-Suomessa noin 900 kWh/m² vuodessa. Sodankylässäkin säteilyteho nousee noin 790 kWh:iin/m vuodessa.

– Auringonsuojauksen menetelmät ovat kehittyneet viime vuosien aikana paljon. Schüco on tunnistanut tarpeen energiatehokkuuden takaamiseksi jo vuosia, ja valikoimista löytyykin esimerkiksi motorisoituja auringon- ja häikäisynsuojaratkaisuja. Näitä voidaan ohjata myös säätilojen mukaan ja ne saadaan helposti integroitua osaksi lasijulkisivua, Koskinen kertoo ja jatkaa:

– Suomessa ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta velvoittaa käyttämään auringonsuojausratkaisua tai jäähdytysjärjestelmää, jos auringon säteilyn vuoksi huoneen lämpötila uhkaa nousta liian korkeaksi. Auringonsuojaus on ympäristön kannalta hyvä valinta, koska se vähentää rakennusten energiankulutusta. Koskinen toteaa.

Joka viides vastaaja on kohdannut kyselyn mukaan auringonsuojaukseen liittyneitä haasteita.

Tutkimusyritys Norstat haastatteli kyselyä varten vuonna 2019 puhelimitse 124 rakennusalan ammattilaista.

Lisätietoja:

Mika Koskinen, Schüco Finland Oy

p. 0400 5955 28

sähköposti: mkoskinen@schueco.com

www.schueco.fi

Schüco on yksi johtavista korkealaatuisten alumiinisten, teräksisten ja muovisten ikkuna-, ovi- ja julkisivujärjestelmien toimittajista. Schücon tuotteita käytetään maailmanlaajuisesti miljoonittain, ja ne täyttävät tiukimmatkin suunnittelua, mukavuutta, turvallisuutta ja energiataloudellisuutta koskevat vaatimukset.


Ammattirakentaja_PihlaPRO_Antennilasi_140x250px_2_13112019

www.airtermico.fi

KauppaOy_banneri

SFS_Suomi_Inventing

Rakentaja_kymppi (1)

NurmijarvenMuurarit_banneri_140x250_netti