Ammattirakentaja-lehti

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

living-room-2155353_640

Ministeri Kimmo Tiilikainen: Puukerrostalo on haluttu ja ekologinen asumismuoto

SP-Kodin julkaisemassa artikkelissa kestävän kehityksen näkökulmasta puun käyttö on kaikkein hyödyllisintä rakentamisessa, koska muiden rakentamisen materiaalien valmistus kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja ja aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Suomalaiset haluavat puuta enemmän myös kerrostaloihin. Puukerrostalo hyvien julkisten liikenneyhteyksien ja palveluiden äärellä on kaupungistuvassa Suomessa ekologinen asumismuoto, joka vastaa ihmisten toiveisiin.

Rakentaminen on ala, jossa käytetään eniten materiaaleja. Asuntorakentamisen osuus kaikesta rakentamisesta on hyvin merkittävä, ja siksi puun käytön lisääminen kerrostalorakentamisessa on kaikkein tehokkain keino rakentamisessa käytettävien materiaalien ympäristövaikutusten pienentämiseen.

Suomessa asuntorakentamisen painopiste on pääkaupunkiseudulla ja alueellisissa kasvukeskuksissa. Kaupungistuminen johtaa osaltaan siihen, että kerrostalorakentamisen osuus asuntorakentamisesta kasvaa. Kimmo Tiilikainen korostaa, että puukerrostalo hyvien julkisten liikenneyhteyksien ja palveluiden lähellä on kaupungistuvassa Suomessa ekologinen asumismuoto. Tällöin sekä asumisen että liikenteen hiilijalanjälki on hyvin pieni.

”Ilmastonmuutoksen hillitseminen on vahva ajuri puukerrostalorakentamisen lisäämiseen, mutta ennen kaikkea rakennusalan ja meidän viranomaisten täytyy kuunnella kuluttajia. Jos ihmiset haluavat enemmän puurakenteisia taloja ja asuntoja pientalojen lisäksi myös kerrostaloihin, niin eikö asiakas ole aina oikeassa? Puukerrostaloja on vielä tarjolla melko vähän, ja ne tuppaavat menemään hyvin kaupaksi.”

Puu ei metsistä rakentamalla lopu

Kimmo Tiilikainen painottaa, että puu ei Suomen metsistä rakentamalla lopu. Suomen ja Euroopan metsät kasvavat huomattavasti enemmän kuin niitä kaadetaan. Suomen metsät kasvavat kymmenessä tunnissa yhtä paljon puuta, kuin koko vuotuisen asuntotuotantomme rakentamiseen kokonaan puusta tarvittaisiin.

”Puurakentaminen on kestävää rakentamista, jolla on pieni hiilijalanjälki. Puurakennuksessa hiili sitoutuu todella pitkäksi aikaa pääsemättä ilmakehään. Suomalainen puu on aidosti uusiutuva luonnonmateriaali, sillä meillä metsiä hoidetaan ja uudistetaan kestävällä tavalla. Metsämme kasvavat yhden kauniin kesäpäivän aikana enemmän kuin asuntorakentamiseen tarvitaan, vaikka kaikki asuinrakennukset tehtäisiin puusta.”

Kenellä suurin hiilivarasto?

Kimmo Tiilikaisen mielestä rakennusten hiilijalanjälki voisi olla nyt erityisen ajankohtainen ja tärkeä kilpailun aihe. ”Olen heittänyt joillekin kaupungeille ehdotuksen, että kilpailkaa siitä, kenen rakennuskannassa on eniten hiiltä varastoituna”, Tiilikainen kertoo.

Lue alkuperäinen artikkeli kokonaisuudessaan SP-Kodin sivuilta.


banner07

Banner_Kiilto_Kerapro_140x250px

Untitled

Fineletric_banner_for_webportal_140x250px_0819_3ver

iskasBanneri 140X250

STARK_ammattirakentajalehti_140x250px_2