Ammattirakentaja-lehti

2020_ARI_banneri_468x100_120dpi

Clinique des grangettes_2

Näin parannat hygieniaturvallisuutta rakennuksissa

Onpa kyse sitten toimisto- tai sairaalarakennuksesta, hygieniaturvallisuutta voidaan parantaa pysyvästi monin eri keinoin. Olemme koonneet tähän artikkeliin muutamia näkökulmia.

Antti Wahlström Certegolta kehottaakin miettimään ennakolta, miten ihmis-, tavara- tai jopa ajoneuvovirrat liikkuvat kiinteistön alueella.
– Kuten kaikki muukin turvallisuus, myös hygienia-ajattelu pohjautuu siihen, miten liikenne oviaukoissa on hoidettu. Ihmisvirtoja tulisi ohjata rakennuksesta sisään ja ulos hallitusti, hän painottaa.
Suunnitteluvaiheessa päätetään, miten sisäänpääsy mahdollistetaan ja miten sitä voidaan säädellä. Eri ihmisryhmien eriyttäminen ja ohjaaminen omia reittejään sisään parantaa hygieniaturvallisuuden ohella myös muuta turvatasoa.
– Kun vaikkapa toimistokompleksissa tavarantoimittajat kulkevat tiettyä reittiä ja työntekijät vastaavasti omaansa, vieraat voidaan ohjata hallitusti valvotun aulatilan kautta, hän toteaa.
Työajanhallinta tapahtuu samalla keskitetymmin tietyssä paikassa. Jos henkilöstön parkkipaikat sijaitsevat tietyllä puolen rakennusta, heidät kannattaa ohjata sellaista reittiä myöten sisään, jossa henkilöliikennettä on helpompi säädellä ja valvoa. Samalla varmistetaan, ettei henkilöstön mukana pääse ylimääräisiä henkilöitä sisälle.

Oviautomatiikka ja kosketusvapaa oviympäristö
Pintojen säännöllisen puhdistamisen lisäksi hygieniaturvallisuutta voidaan pysyvästi tehostaa rakenteellisilla ratkaisuilla, jotka soveltuvat loistavasti niin toimistoihin, julkisiin tiloihin kuin hygieniakriittisiin kohteisiin, kuten sairaaloihin ja hoitokoteihin.
Eräs puhtaustasoa merkittävästi parantava ratkaisu on lisätä oviautomatiikkaa. Impulssilaitteet kannattaisi valita mielellään siten, että tarvittaessa niiden avulla voidaan myös eritellä ihmisryhmiä.

Automaattisesti toimivat ovet mahdollistavat täysin kosketusvapaan kulkemisen, jossa ovet avautuvat lähestyvän henkilön liikkeestä ja sulkeutuvat itsestään. Automaattisia ovia on käytössä useimmiten julkisissa kiinteistöissä, joissa kulkee paljon ihmisiä, mutta ne soveltuvat hyvin myös toimistokiinteistöihin ja kerrostalokohteisiin. Ravintolakeittiössä ne parantavat hygienian ohella toiminnallisuutta, kun tarjoilijan ei tarvitse erikseen avata ovea siirtyessään keittiöstä salin puolelle.

Pinnoite, jossa mikrobit eivät viihdy
Wahlström huomauttaa, että monitahoinen turvallisuus on huomattavasti helpompi hoitaa, mitä aiemmassa vaiheessa suunnitteluun otetaan mukaan alan ammattilainen. Myös kaikkien muiden turvalaitteiden valinta on tällöin helpompaa.
Certogolla on monia näppäriä ratkaisuja myös olemassa oleviin kiinteistöihin. Yksi varsin tehokas ja yksinkertainen keino vaikuttaa oviympäristön puhtaana pysymiseen on oven helojen antibakteerinen pinnoite. Oven heloihin suunniteltu
ACTIVE-pinnoite tuhoaa tehokkaasti taudinaiheuttajia sen sisältämän hopean ansiosta.

Pinnoite tuhoaa 99 % haitallisista mikrobeista ja pysyy suojaavana siivoussyklien ollessa säännölliset. Abloyn maalatuissa ja lakatuissa heloissa on aina mukana ACTIVE-ominaisuus. ACTIVE-ratkaisu on omiaan kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa, mutta toimii yhtä hyvin myös kodeissa. Kaiken lisäksi painikkeet ovat kohtuuhintaisia ja helppo vaihtaa.

– Onpa kyse sitten vanhasta rakennuksesta tai uudiskohteesta, katsomme yhdessä asiakkaan kanssa siihen soveltuvimman kokonaisratkaisun, Wahlström summaa.

www.certego.fi


Vallox_banneri_140x250px

KauppaOy_banneri

sryg

SFS_Suomi_Inventing

sanimex

Nettibanneri 1_140x250