Kulunut talvi on vaatinut rakentajilta pitkää pinnaa olosuhteiden hallinnassa pakkasen ja plussakelin vaihdellessa. Lisäksi lumitaakka on paikoitellen ollut painava. Alkuvuoden kovat pakkaset ovat osoittaneet myös kostutuksen tarpeellisuuden varsinkin puurakenteissa ja -elementeissä. Rakennuskonevuokraamo Cramo onkin parin viime vuoden aikana lisännyt kostutukseen käytettävien ratkaisujen tarjontaa olosuhdehallinnan kokonaisuudessa.
Puu- ja puuelementtirakentamisen yleistyminen on Cramolla huomattu kostutusratkaisujen kysyntänä. Laajaan ja suunniteltuun rakentamisen olosuhteiden hallintaan onkin tullut uusi osa-alue ja mittaustarve perinteisten kosteuden, lämpötilan ja pölynhallinnan rinnalle.
– Pakkasilma on kuivaa ja koska rakentamisaikaisen kosteusprosentin tulisi olla tasainen, nyt on tarvittu myös kostuttamista niin puuelementtien osalta kuin esimerkiksi parkettiasennuksissa, Cramo Finlandin palveluiden tuotepäällikkö ja olosuhdehallinnan asiantuntija Mika Aalto kertoo.
Tasaiset olosuhteet kaikkina vuodenaikoina
Suositeltu rakennustyömaan sisäilman kosteuden määrä on 50 prosenttia ja lämpötila 20 astetta. Näissä olosuhteissa betoni kuivuu tasaisesti ja on myös puurakenteille sopiva. Olosuhteiden pitäisi pysyä vakiona vuodenajasta riippumatta, jotta lopputulos on turvallinen ja terve.
– Puuelementtien toimittajilla on omat vaatimukset ilman suhteellisesta kosteudesta, jotta rakentaminen sujuu toivotusti. Oikean ilmankosteuden ylläpito voi vaatia pakkaskeleillä kostuttamista. Tätä on viime vuosina alettu tarkkailla aiempaa enemmän, ja esimerkiksi puun kosteuden mittaamiseen on kiinnitetty lisää huomiota, Aalto selittää.
Cramolla onkin erikoistuttu juuri rakentamisen aikaiseen kosteuden hallintaan, jolloin esimerkiksi kostutusratkaisut ovat tilapäisiä, eikä niitä ole tarkoitettu rakennusten käytönaikaiseen ilman kosteuttamiseen. Koska aihe on uusi, Cramolla kehitetään koko ajan ratkaisuja, miten kostutus voidaan toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti ja muita olosuhdehallinnan elementtejä tukien.
Kuivatukseen ja sopivan kosteuden ylläpitoon liittyy jo suunnitteluvaiheessa tehtävä olosuhdehallinnan suunnitelma ja siihen kuuluvat mittaukset, datan kerääminen ja dokumentointi.
Saneeraustyömaat suojan alle
Kulunut talvi on osoittanut monilla niin uudistyömailla kuin varsinkin saneerauskohteissa sääsuojien hyödyt. Pakkasen ja lumen lisäksi ongelmia aiheuttaa lämpötilojen sahaaminen pakkasesta suojan puolelle. Tällöin pakkasella jäätynyt sadevesi ja lumi sulavat plussakelissä ja kosteus voi päästä valumaan rakenteisiin ja rungon eristeisiin, jos suojausta ei ole.
– Suojan alla rakentaminen on yleistynyt paljon viime vuosina, ja esimerkiksi julkisissa tarjouskilpailuissa sitä edellytetään lähes poikkeuksetta. Korjausrakentamisessa, kuten vesikattojen tai hissien korjauksessa, onkin tarpeen saada kohteet suojaan, koska työ voi kestää pitkään. Suojien käyttö lisää myös työturvallisuutta, Cramo Finlandin myyntipäällikkö Antti Määttä kertoo.
Koska lunta on tullut tänä talvena runsaasti myös etelässä, ovat cramolaiset käyneet pudottamassa lunta tavanomaista enemmän työmailla sääsuojien päältä.
– Lumenpudotuksen tekijällä täytyy olla osaaminen ja koulutus korkealla työskentelyyn sekä oikeiden turvavälineiden, kuten valjaiden käyttöön ja roikkumisesta pelastautumiseen. Näin työ voidaan suorittaa turvallisesti, Määttä muistuttaa.
Lisätietoja:
Satu Soitula, markkinointipäällikkö Cramo Finland Oy, 040 708 1561, satu.soitula@cramo.com