Suomalaiset startupit Palonot ja Fiberwood haluavat kirittää puu- rakentamisen globaalia kilpailukykyä.
Puumateriaalien käyttöä halutaan lisätä rakentamisessa etenkin puun ekologisuuden ja asumisterveyttä ja -mukavuutta parantavien ominaisuuksien vuoksi. Puukerrostalojen rakentamisen haasteena on tiettyjen rakennusmääräysten, kuten palomääräysten täyttäminen. Vauhdikasta kasvua hakevat, kotimaiset startupit Palonot Oy ja Fiberwood Oy ovat kehittäneet tuoteinnovaatioita, jotka vähentävät puurakentamisen esteitä.
Palonot Oy:n kehittämällä ionisiin nesteisiin perustuvalla palosuojateknologialla on voimassa olevat patentit muun muassa USA:ssa, Kiinassa, Japanissa ja EU-alueella.
– Tuotteemme ovat turvallisia, ekologisia ja perinteisiä palosuojatuotteita merkittävästi tehokkaampia. Suojaus ei vaikuta tuotteen ulkonäköön tai estä sen kierrättämistä, Palonotin tutkimus- ja kehitysjohtaja Jari Kukkonen kertoo.
Markkinoilla on jo Palonotin innovatiivisilla tuotteilla palosuojattuja puutuotteita ja akustiikkapaneeleita. Seuraavaksi tuotteistuksessa on ulkoverhouslauta, joka on supisuomalaista kuusta, täysin huoltovapaa ja maalattavissa.
Palonot kasvaa erityisesti yhteistyön ja verkostojen kautta eri puurakennusteknologian yhtiöiden kanssa. Myös Fiberwood hakee muun muassa erilaisia palosuojaratkaisuja tuotekehityksessään monien muiden puukuitueristetuotteissa vaadittavien tuoteominaisuuksien ohella. Yritys tuo markkinoille mineraalivilla- ja seinien muovieristelevyjä korvaavan, täysin puukuidusta valmistetun lämmöneristyslevyn, joka on kierrätettävissä uusiokäyttöön. Levyllä on erinomainen lämmöneristyskyky, se on paloturvallinen eikä palon syttyessä muodosta myrkyllisiä palokaasuja.
Eristeiden kärkikastiin
Fiberwoodin teknologia- ja tuotekehitysjohtajana toimivan Karita Kinnunen-Raudaskosken mukaan kehitteillä oleva eristelevy on energiatehokas ja omaa puun hyvät ominaisuudet: materiaali on hengittävä, tasaa kosteutta ja siihen on sitoutunut hiilidioksidia. Pääraaka-aine on suurelta osin mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirroista, joita hyödynnetään toistaiseksi vähän.
– Olemme valjastaneet nonwoven-teollisuudessa käytettävän vaahtorainausteknologian aivan uudenlaisten tuotteiden valmistukseen. Prosessimme on suljettu, energiatehokas ja myrkytön. Se mahdollistaa niin muiden rakennusteollisuudessa tarvittavien suojalevyjen kuin myös pakkauseristeiden ja -suojien valmistuksen, Kinnunen-Raudaskoski kertoo.
Kukkonen ja Kinnunen-Raudaskoski näkevät puurakennusteknologian startup-yhtiöiden tulevaisuuden valoisana, sillä puurakentaminen on ripeässä kasvussa etenkin ympäristö- ja terveyssyistä. Esimerkiksi EU-maissa puurakentamisen on arvioitu kasvavan vuoteen 2050 mennessä nykyisestä vajaasta 10 prosentista noin 30 prosenttiin. Palonestokäsiteltyjen puutuotteiden kuin myös erilaisten puukuitupohjaisten rakennustuotteiden kysynnän uskotaan samassa ajassa nelin-viisinkertaistuvan nykyisestä.
Kukkonen ja Kinnunen-Raudaskoski vinkkaavatkin sekä Palonotin että Fiberwoodin hakevan rahoitusta kansainvälisen nousukiidon vauhdittamiseksi.