SRV käynnistää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa tutkimushankkeen luontojalanjäljen laskemiseksi. Luontojalanjäljenlaskenta on jatkoa SRV:n elinkaariviisaille työmaille, joiden seurauksena yhtiön työmaiden päästöt ovat laskeneet 80 prosenttia vuodesta 2022.
Hiilijalanjälkeä käytetään jo yleisesti organisaatioissa ilmastohaittojen arviointiin, mutta vastaavanlaisia työkaluja rakentamisen luontojalanjäljen arviointiin ei vielä kunnolla ole. Tämän vuoksi SRV laskee ensimmäisenä suomalaisena rakennusliikkeenä luontojalanjälkensä yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa. Samaan tutkimushankkeeseen osallistuvat myös Tampereen ja Espoon kaupungit. Tutkimushankkeessa hyödynnetään Jyväskylän yliopistossa kehitettyä organisaatioiden luontojalanjäljen laskentamenetelmää.
”Kansainvälinen tiedeyhteisö on painottanut, että haittojen pienentämiseen pyrkivissä ratkaisuissa pitäisi ottaa huomioon samanaikaisesti ilmastonmuutos ja luontokato. Toistaiseksi laajasti käytössä olevat standardit ja sopivat työkalut luontojalanjäljen laskentaan puuttuvat”, kertoo SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.
Luontojalanjälki kertoo, mikä vaikutus rakentamisella on luonnon monimuotoisuuteen eli sen luonnolle aiheuttaman kokonaishaitan. Asia on merkittävä, sillä rakennusala käyttää maailmanlaajuisesti raaka-aineista 30–50 prosenttia.
”Luontojalanjäljen laskenta on jatkoa SRV:n elinkaariviisaille työmaille, joiden seurauksena päästömme ovat laskeneet 80 prosenttia vuodesta 2022. Tämä osoittaa sen, kuinka pitkäjänteisesti työskentelemme sen eteen, että rakennamme kaupungeista kestäviä ja elinvoimaisia”, Airaksinen korostaa.
Myös maankäytön vaikutuksia luontojalanjälkeen tarkastellaan
Yhteistutkimushankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalli rakennus- ja kaupunkisektorille luontojalanjäljen sekä positiivisesta vaikutuksesta kertovan luontokädenjäljen laskentaan.
Hankkeessa esimerkiksi kehitetään ja testataan suoran maankäytön, etenkin rakentamisen sekä epäsuorien hankintojen, kautta aiheutetun luontojalanjäljen laskentaa.
”Laskemme koko SRV:n luontojalan- ja kädenjäljen. Lisäksi tutkimme myös, miten SRV:n kehityshankkeessa Tampereen pohjoiskannella voidaan lisätä kaupunkiluonnon biodiversiteettiä, sillä se on merkittävänä rakennushankkeena hyvä esimerkkitapaus urbaanista kaupunkirakentamisesta”, Airaksinen havainnollistaa.
Lisätietoja:
Miimu Airaksinen, kehitysjohtaja, SRV, p. 040 770 4832, miimu.airaksinen@srv.fi
Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi
Jakelu:
Tiedotusvälineet
www.srv.fi
Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:
Facebook LinkedIn X Instagram