Nykyisessä rakentamisessa betonin kuivumisajat asettavat suuria haasteita rakentamisen laadulle ja kelvolliselle sisäilmalle.
Rakentamisen- ja sisäilman laatu nähdään yleensä vuosien päästä rakentamisen aloituksesta ja vasta sitten selviää, oliko rakentaminen onnistunut. Sisäilman laatua on jälkikäteen erittäin vaikeata ja kallista lähteä parantamaan ja usein korjaukset onnistuvat vain osittain.
– Haluan nostaa esille mielestäni muutamia keskeisiä rakentamisen laatuun vaikuttavia tekijöitä, joihin lattiapinnoituksilla voidaan vaikuttaa. Näiden yhteydessä havaitaan jatkuvasti haasteita, kertoo Ari Korpipää Armeka Engineeringilta.
Lattiamattojen asentaminen
Kuten tiedetään, betonin kuivumiseen vaikuttavat pääsääntöisesti kaksi tekijää: lämpö ja ilman kosteus valualueella. Vaihtelut em. olosuhteissa ovat erittäin suuret eri vuodenaikoina. On vaikeaa, jopa mahdotonta, laatia yleispätevää ohjetta valujen kuivumisien suhteen, koska olosuhteet ja rakenteet valun yhteydessä vaihtelevat suuresti eri työmaiden välillä.
Yleinen käsitys on se, että betonin maksimikosteus (RH) on oltava alle 80 %, ennen kuin mattoja voidaan asentaa betonin päälle liima-asennuksena. Joidenkin tutkijoiden mielestä RH:n on oltava reilusti alle 80 %, jos halutaan turvata hyvä sisäilma.
Toimiva ratkaisu?
ARMEKA Engineeringillä on useimpiin kohteisiin toimiva ratkaisu, jonka avulla mattoasennuksessa päästään onnistuneeseen lopputulokseen.
Valupinta pitää hioa auki heti kun se on mahdollista, jotta nopeutetaan valun kuivumista. Kun luotettavilla menetelmillä mitattuna RH on alle 97 %, betoni voidaan pinnoittaa ARMEKA VOC-vapaalla, kirkkaalla komposiittiepoksilla, jonka haitalliset VOC-päästöt ovat nolla. Ylipäätään on tärkeää käyttää haitallisista VOC:sta vapaata epoksia, jottei huonolaatuinen liuotinepoksi aiheuta sisäilmaongelmia tulevan mattoasennuksen jälkeen.
Matto voidaan yleensä asentaa parin päivän kuluttua kovettuneen epoksin päälle. Näin varmistetaan se, ettei ainakaan mattoasennuksesta, toisin sanoen mattoliimasta, aiheudu sisäilmaongelmia. Kokemuksemme mukaan asennus voidaan olosuhteista riippuen tehdä 3–4 viikkoa valun jälkeen. Rakentamisen nopeuttaminen voidaan näin toteuttaa turvallisesti.
IV-konehuoneet
IV-konehuoneissa pätevät samat säännöt pinnoituksille kuten edellä. Valitettavan yleistä on se, että IV-konehuoneisiin määritellään hyvin yleisesti pinnan sulkevaa polyuretaanipinnoitetta (PUR). Tarkoituksena lienee saada aikaiseksi samalla vesieriste IV-konehuoneeseen.
PUR-pinnoitteen pahin vihollinen on kosteus. PUR-pinnoitteen asennus vaatii RH minimissään 80 %, koska kosteammassa betonissa PUR-pinnoite kovettuu välittömästi osuessaan kosteaan betoniin. Tällöin pinnoite ei tartu betoniin.
Mahdoton yhtälö onkin saada kostealle betonille vesieriste, joka on vesihöyryä läpäisevä, on sertifioitu vesieriste ja pysyy kostealla betonilla – se ei ole mahdollista nykyisillä tuotteilla. Oikea ratkaisu ongelmattomalle pinnoitukselle on käyttää vesihöyryä läpäiseviä pinnoitteita kostealle betonille. ARMEKA STBW-pinnoite toimii IV-konehuoneissa. Pinnoite on vesihöyryä läpäisevä ja pysyy kiinni betonissa.
Lisätietoja:
www.armekaengineering.com