YTM Krista Rautio tarkastelee väitöstutkimuksessaan, millaiset urapolut ja valinnat edistävät rakennusalan työntekijöiden urakehitystä. Rautio kuvaa tutkimuksessaan, miten eri tavoin työntekijät kokevat menestymisen ja miten työnantajat voivat tukea tätä kokemusta. Tulokset auttavat rakentamaan yksilöllisiin ja alan ammatillisiin tarpeisiin vastaavia, jatkuvaa oppimista tukevia urapolkuja.
YTM Krista Rautio perehtyy tutkimuksessaan rakennusalan menestymisen ja urakehityksen kokemuksiin. Alalla kärsitään osaajapulasta ja työnjohdon vaihtuvuudesta. Rautio kehottaakin uudistamaan urasuunnittelua työn houkuttelevuuden parantamiseksi, sillä uran merkityksellisyys on yksi merkittävin työssä viihtymisen tekijä.
Rautio hyödyntää tutkimuksessaan positiivisen psykologian ja jatkuvan oppimisen viitekehyksiä, tarjoten näin uusia näkökulmia rakennusalan uratutkimukseen. Hänen mukaansa kestäviä ja menestyviä työuria voidaan parhaiten tukea keskittymällä yksilöllisiin kokemuksiin työn merkityksestä, kannustamalla jatkuvaan oppimiseen ja vahvistamalla ammatillista ylpeyttä.
– Tarvitsemme uudenlaisia uralla tukemisen muotoja, jotta ihmiset saadaan viihtymään esimerkiksi työnjohtajana, kehittämään osaamistaan tehtävän sisällä ja kokemaan aidosti urakehityksen ja työssä menestymisen tunteita – myös työnimikettä vaihtamatta, Rautio kiteyttää.
Menestymisellä on monia merkityksiä
Raution tutkimusaineistona toimivat työnjohdollisissa tehtävissä toimivien henkilöiden uratarinat sekä viiden, erikokoisen rakennusalan yrityksen edustajien haastattelut.
Haastateltavat pohtivat työssä menestymistä kuuden erilaisen roolin kautta. Roolit ovat päällekkäisiä eivätkä sulje toisiaan pois.
– Roolit paljastavat, että ihmisten käsityksissä on suuria eroja siinä, miten he menestymisen kokevat ja mikä motivoi etenemään uralla. Näistä asioista tulisi käydä yrityksissä avointa keskustelua, Rautio huomauttaa.
Itsensä työnjohtajan rooliin rinnastaville haastateltaville menestyminen tarkoitti, että rakennusprojekti etenee hallitusti ja suunnitelmien mukaisesti. Asiantuntijalle oli merkityksellistä, että hänen asiantuntemuksensa on ollut tärkeää projektin onnistumiseksi. Rakennusalan verkoston jäsen puolestaan koki, että tieto hyvin hoidetuista työprojekteista kasvattaa myös hänen mainettaan alan muiden toimijoiden keskuudessa. Uravaiheen edustajalle menestyminen kytkeytyi henkilökohtaisen uran vaiheeseen, ja se voi vaihdella uran aikana paljonkin. Yhteiskunnallista asemaansa pohtivalle henkilölle menestyksestä kertoivat työnimike ja palkka. Viimeisessä, eli yksilön roolissa, menestyminen määrittyi oman arvomaailman kautta ja siitä, mitä työ antaa elämälle.
Selvittäessään työnjohdollisissa tehtävissä toimivien henkilöiden urapolkuja Rautio löysi kolme erilaista työmotivaatiota synnyttävää tekijää. Osa työntekijöistä arvosti rakentamista, ja haastateltavat halusivat toimia työnjohdollisissa tehtävissä ”housunpuntit savessa” esimerkiksi työnjohtajana tai vastaavana mestarina. Toinen ryhmä oli kiinnostunut monipuolisista projekteista, ja heitä motivoivat erilaiset rakennushankkeet ja vaihtelevat toimenkuvat. Kolmannen ryhmän edustajat halusivat kehittyä nimenomaan johtamisessa, ja toiveena oli edetä esimerkiksi tuotanto- tai toimitusjohtajaksi.
Rautio toteaa, että työssä menestymisen ja uralla kehittymisen tulisi olla mahdollista kaikille.
– Se edellyttää, että työnantaja ymmärtää, mitä työntekijä toivoo omalta urapolultaan. Ihannetilanteessa jokainen työssään viihtyvä henkilö voisi kokea, että työantaja kannustaa uralla kehittymisessä.
Urasuunnittelu kaipaa uudistuksia
Rautio haluaa haastaa yksilöitä ja yrityksiä kyseenalaistamaan vallitsevia käsityksiä urakehityksestä. Perinteisesti urakehitys ymmärretään tehtävästä toiseen etenemisenä. Raution tulokset kuitenkin osoittavat, että vertikaalisen ja horisontaalisen kehittymisen rinnalla uran voi nähdä kehittyvän myös saman tehtävänimikkeen sisällä.
Yritysten tarjoamissa uratuen palveluissa on suurta vaihtelevuutta. Suurissa yrityksissä on luonnollisesti enemmän vaihtoehtoja esimerkiksi työn kiertoon ja erikoistumiseen. Rautio kuitenkin kehottaa huomioimaan rohkeammin myös pienten yritysten ehdottoman vahvuuden.
– Työntekijät arvostavat pienissä yrityksissä työnkuvan monipuolisuutta. Haastateltavat kuvasivat pienyrityksessä työskentelyä näköalapaikaksi koko alaan.
Rautio toivoo, että uratuen palveluita kehitettäisiin sekä rakennusalan koulutuksessa että yrityksissä. Lisäksi hän kehottaa tukemaan rakennusalan sukupuolten ja sukupolvien moninaisuutta.
Tietoa väitöstilaisuudesta
YTM Krista Raution väitöskirja Career Development and Success at Work in and around Construction Sites – Experiences and Perspectives within Finnish Construction Management tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa lauantaina 16. marraskuuta 2024 kello 12 salissa B127 (Lapin yliopiston päärakennus, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi).
Vastaväittäjänä toimii dosentti Pia Lappalainen Aalto yliopistosta ja kustoksena professori Satu Uusiautti Lapin yliopistosta.
Väitöstä voi seurata etänä osoitteessa https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland/
Tietoa väittelijästä
Krista Rautio valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2011. Hän on työskennellyt yliopistossa jatkuvan oppimisen ja uraohjauksen parissa suunnittelu-, kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä. Rautio on hankkinut työn ohella muun muassa opettajan pedagogisen pätevyyden. Tällä hetkellä hän työskentelee koulutuspäällikkönä johtamisen ja työyhteisöjen kehittämisen palveluissa.
Lisätietoja:
Krista Rautio
krista.rautio@ulapland.fi
044 050 5675